Marketing na LinkedIn-u

Najjednostavniji opis mreže LinkedIn bi bio da je to društvena mreža za profesionalce. Napravljena je da bi se lakše povezali ljudi koji se profesionalno bave nekim poslom i kako bi na taj način bili uspešniji.
Pokušaćemo da vam na najprostiji način dočaramo kako ova mreža funkcioniše, kako da kreirate publiku, da se povežete sa partnerima i klijentima, kako da povećate svoju vidljivost a samim tim i dođete do novih kupaca ili poslova. Na početku, da razjasnimo da kao i na većini mreža, tako i na LinkedIn-u možete napraviti profil i stranicu. Profil je vaš lični, a stranica je firmina. Da bi napravili stranicu, morate prvo napraviti profil. Ovaj deo funkcioniše po istom principu kao i na drugim mrežama.

LinkedIn ima odlično organizovanu pretragu, pa ćete na ovaj način moći lako da dođete do publike koju želite. Kada kliknete na pretragu imate mogućnost pretraživanja po imenu i prezimenu, titulama, radnim mestima, ključnim rečima, edukaciji, interesovanjima, lokaciji i tako dalje. Konekcije se dele u tri nivoa - First, Second i Third Level Connection. Prvim možete slati direktne poruke, dok drugima možete samo da se predstavite. Postoji opcija da platite 10 dolara i da im onda pošaljete direktnu poruku. Najlakši način za komunikaciju sa ljudima koji vam nisu konekcija je učlanjivanje u grupe. Ukoliko imate plaćen nalog otvaraju vam se i druge opcije, kao što su odlične nove mogućnosti u pretragama, čuvanje više od tri pretrage (ograničenje za besplatne naloge), pregled svih rezultata u pretrazi (samo prvih 100 kod besplatnog naloga) i tako dalje. Odlična stvar na LinkedIn-u koja je drugačija nego na ostalim mrežama je ta što imate
mogućnost da vidite ko vam je gledao profil, a da onda sa njima ostvarite komunikaciju. Možete videti i kako vas je neko pronašao, preko pretrage, interesovanja, itd. Takođe i ovde postoje razlike između besplatnih i plaćenih naloga.


Kako da otvorite LinkedIn stranicu?
Stranicu može napraviti bilo koji zaposleni u firmi. Ako je stranica već formirana, za pristup je potrebno da budete obeleženi kao Administrator. Ukoliko nije, kreirajte je na način što ćete kliknuti na Interests pa na Companies, pa na Create.
Kao i na drugim mrežama, logični su naredni koraci. Upisujete ime firme pa onda e-mail adresu i tako redom. Nakon toga dodajte Administratora i ostale tražene informacije. Kada ispunjavate profil, postarajte se da kažete sve o tome šta vaša firma predstavlja, ko su vaši klijenti i koji su načini da im pomognete. Lako je reći, da je bitno da u što manje reči što više kažete.
Showcase stranice su podstranice na vašoj strani i zanimljivo je to što je za svaku showcase stranu moguće posebno definisanje ciljne grupe. To je odlična opcija, ako se na primer vratimo na parfeme pa pored muškog parfema X, u ponudi imamo i ženski parfem W, u startu imamo podelu ciljnih grupa, a proizvodi mogu imati svoje stranice. To važi i za usluge ili evente.
Showcase stranice se prave tako što kliknemo na Edit pa na Create Showcase Page. Maksimum dozvoljnih takvih strana je 10.
Da pređemo na tehničke stvari koje je bitno znati.

  • Edit je najbitnije dugme. Pod tom opcijom možete menjati sve informacije na vašoj poslovnoj stranici
  • Fotografija koja predstavlja Cover treba da bude dimenzija 646x220 piksel
  • Mesto za logo ćete popuniti slikom od 60x100 piksela

O tome šta ove slike predstavljaju i kako bi bilo najbolje da izgledaju smo već pričali u temama oko drugih društvenih mreža. Situacija je ista.

Ista je priča i sa analitikom. Na stranama možete imati kompletan uvid, dok na ličnim profilima to nije moguće. Analitici pristupate klikom na Analytics. Grafički je prikazano sve ono što je bitno: impressions, lajkovi, komentari, novi pratioci i tako dalje. Sve je podeljeno na ono do čega ste došli organski i na ono što ste sponzorisali.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo