Opšte informacije o regionu

Timočka krajina se nalazi se u istočnom delu Srbije, na severu se graniči sa Rumunijom a na istoku sa Bugarskom. Timočka krajina se prostire između Dunava i dva koridora: Koridora X (Srbija) i koridora IV (Bugarska)

Istočna Srbija se prostire se na površini od 7.130 km², što je 8,1% od teritorije Srbije. Region ima 2 upravna okruga (Borski i Zaječarski), 8 opština i 263 naseljena mesta. U regionu živi 200.785 stanovnika, što je 3,1% od ukupnog broja stanovnika Srbije.

Od osam opština, pet je pograničnih: Knjaževac, Zaječar i Negotin „izbijaju“ na granicu sa Bugarskom, a Negotin, Kladovo i Majdanpek se graniče sa Rumunijom. Granica između Srbije i Rumunije, u ovom delu zemlje ide isključivo Dunavom. Ukupna dužina granice sa EU na ovom području iznosi više oko 300 km. Ono što je decenijama unazad smatrano za veliku slabost, a to je pogranični karakter ovog kraja, sada postaje vidljiva prednost.

Teritorija Timočke krajine je pretežno brdsko–planinska, a obradive površine predstavljaju oko 45% celokupne teritorije. Najrazvijenije oblasti poljoprivrede su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Šume zauzimaju oko 300.000 hektara - oko 40% celokupne površine istočne Srbije ili čak 11,3% ukupnog šumskog fonda Srbije.

Istočna Srbija je region sa potpuno netaknutom prirodom i sjajnim prirodnim potencijalima:

  • Reke: Dunav, Crni i Beli Timok, Pek
  • Banje i termo-mineralne vode: Sokobanja, Brestovačka banja, Gamzigradska banja i odlični potencijali u Nikoličevu i Rgoštu
  • Veštačka jezera i akumulacije: Grliško, Đerdapsk, Bovan, Rgotsko i Sovinac.
  • Rudnici: bakra (Bor i Majdanpek), antracita, uglja ...
  • Zaštićena prirodna dobra: Nacionalni park „Đerdap“, Park Prirode Stara planina
  • Nezagađeno zemljište, voda i vazduh

Više o turističkim atrakcijama regiona možete pogledati na: https://www.visiteastserbia.rs

Timočka krajina je region raznolikosti. Samo u Timočkoj krajini istog dana možete:

  • da pecate ili jedrite na Dunavu, relaksirate se u nekoj od banja ili skijate na nekom od skijališta
  • biti na nadmorskoj visini ispod nivoa Dunava u Negotinskoj niziji i na 2169 m na Staroj planini.

Područje istočne Srbije po svom geografskom položaju pripada zoni kontinentalne klime sa izraženim temperaturnim ekstremima, velikim razlikama po količini padavina i nepovoljnim rasporedom padavina tokom godine.

Osnove delatnosti u Timočkoj krajini danas su: proizvodnja elektroenergije, proizvodnja bakra, poljoprivreda, šumarstvo, drvnoprerađivačka industrija. Osim njih značajno mesto zauzimaju i: proizvodnja odeće i obuće, hemijska industrija, turizam, građevinarstvo, hemijska industrija itd.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo