E-mail marketing

Puno ljudi smatra e-mail marketing zastarelim, neefikasnim i svakako nečim što više nije u trendu. Pored toga, većina njih ne zna skoro ništa o njemu. Smatraju da se sve svodi na to da napišete e-mail sa nekom ponudom i onda ga pošaljete na puno adresa. Da to sve nije baš tako, da je e-mail marketing i dalje jedan od najefikasnijih vidova marketinga i da je ustvari veoma složen proces, shvatićete u narednim redovima, gde ćemo vam opisati najlakši mogući način da uradite uspešnu e-mail kampanju. Kao i više puta do sada u ovom vodiču, ponavljaju se iste rečenice. Jednostavno, iste stvari su najbitnije u svakom segmentu digitalnog marketinga. Ciljna grupa. To je ono što morate definisati na samom početku. Podelite vašu e-mail listu na više grupa, segmentišite ih po nekim specifičnostima. Za svaku grupu formirajte posebnu poruku, baš vodeći se tim osobinama kojima ste ih i odvojili. Dobićete mnogo bolje rezultate. Vrlo bitna stvar je da od potencijalnih klijenata iz tih grupa dobijete dozvolu da budu deo vaše e-mail liste.

Kako da vaši e-mailovi ne završe kao Spam?
U slučaju da ovde napravite propust, sve ostalo što ste uradili pada u vodu. Antispam algoritmi su napravljeni tako da prepoznaju reči koje spameri često koriste i da ih automatski blokiraju. Postoji spisak reči koje treba izbegavati. Na internetu postoje tekstovi na ovu temu, čak sa vrlo detaljno razvrstanim spiskovima reči po sektorima i vrsti posla kojom se bavite. Potražite te tekstove i proučite ih. Osnovne stvari koje treba izbegavati su: nejasni naslovi poruka, velika slova, crvena boja, simboli, veliki broj linkova u poruci i slično. Jako bitna stvar je da vrlo jasno postoji link Unsubscribe - link za odjavu sa vaše mail liste. Što je teže odjaviti se sa liste, više ćete imati problema. Pritom, zadržavati ljude na listi na
foru jer ne vide gde se mogu odjaviti vam neće doneti apsolutno ništa dobro, naprotiv. Ukoliko neko ne otvori vaš mail iz trećeg puta, prestanite da mu šaljete. Povećajte broj potvrđenih e-mail adresa. Ne šaljite mailove prečesto. Ukoliko sa neke adrese dobijete automatski odgovor, sklonite ga sa liste. Pozovite ljude da se prijave na vašu e-mail listu. Jedan od načina i najefektniji za to je prilikom posete vašem sajtu. Koristite pop-up ali se potrudite da ne bude previše iritantan.
Ponudite nešto u zamenu za prijavljivanje na e-mail listu. Možda ovo čudno zvuči, ali je u praksi mnogo puta dokazano da je ispravno. Mora postojati nešto što oni mogu dobiti - popust, specijalna ponuda, obećanje.

Neka sadržaj bude koliko god je to moguće ličan. To smo već uradili tako što smo formirali grupe, razdvojili ih po specifičnostima i šaljemo im različite poruke. Svakako da je nemoguće da svakom posebno sastavite e-mail, ali se trudite da poruka tako izgleda - kao da je pisana za jednu osobu. Mnogo više pažnje će izazvati poruke koje napišete svakodnevnim jezikom - pokušajte da maksimalno izbegnete formalnosti, igrajte na kartu emocija. Morate pronaći meru u tome. 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo