Primeri dobre prakse pokrenutih biznisa iz dijaspore

Istočna Srbija proteklih godina beleži primere uspešno pokrenutih biznisa novcem iz dijaspore. Najveći broj njih vešto koristi poslovne kontakte i veze stečene u zemljama u kojima žive i rade generacijama. Predstavljamo vam neke od njih.

SPAJIĆ doo Negotin www.spajic.com

Glavna aktivnost kompanije Spajić je proizvodnja čeličnih vlakana, čelične sačme i mašina za njihovu proizvodnju. Svojim proizvodima pokriva EU tržište, tržište susednih zemalja i Rusije.

Zoran Spajić, direktor / 2002. godine  se vratio iz Nemačke.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Iskustvo stečeno tokom rada za austrijskog poslodavca  - „OVO MOŽE I KOD NAS DA SE PROIZVODI I DA SE PRODAJE NJIMA“.  

 

NIKOLIĆ PREVOZ Samarinovac - http://www.nikolicprevoz.rs

 

Dragan Nikolić, vlasnik/ život i rad između Beča i Timočke krajine. Prevoz putnika u međunarodnom prevozu do Beča (Austrija), Nemačke, Švajcarske, Rumunije i Bugarske. Prevoz učenika i linijski prevoz do sela na teritoriji opštine Negotin.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Sluh za potrebama svojih zemljaka i standardi usvojeni tokom života i rada u Austriji  - „Timočka krajina nema aerodrom, ali je dobro povezana sa prestonicama evropskih zemalja“

 

ALUMINEX EUROLINE d.o.o, Kobišnica-Negotin http://www.aluminex.rs

Vojislav Đekić, direktor / 1990. godine  osnovao firmu kapitalom roditelja koji su radili u  Nemačkoj.

Ideja za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji: Praćenje potreba klijenata za ispunjenjem evropskih standarda stanovanja – „Njihove kuće mogu da budu kvalitetne i da izgledaju kao i austrijske i nemačke kuće“.

Moderno preduzeće izraslo iz samostalne zanatske radnje koje svojim kupcima nudi visok kvalitet proizvoda i usluga – aluminijumska i PVC stolarija.

Svojim proizvodima i uslugama  pokriva domaće tržište i tržišta susednih zemalja, kao i pojedinih zemalja EU.

Porast potražnje za „ALUMINEX“ proizvodima i uslugama potakao je Upravu firme da  počne pripreme za realizaciju ideje za otvaranje predstavništva u Rumuniji i Austriji.

 

APPLETOWN, Jabukovac, Negotin

Grupa mladih ljudi sa vizijom zajednički je pokrenula inicijativu za revitalizaciju sela Jabukovac. Svoju ideju realizuju kroz više različitih delatnosti – uzgoj paulovnije, pčelarstvo, ovčarstvo, uzgoj lekovitog bilja, seoski turizam i proizvodnju proizvoda od prirodnih materiala.

Pored obavljanja spostvenih delatnosti mladi Jabukovčani rade zajedno, ulažu u znanje i obrazovanje, postepeno razvijaju sopstveni brend i ekološko selo nalik na ekološke regije u Evropi.

 

ALLEN, Kladovo - http://allen.rs

 

Aleksandar Majkanović, generalni direktor sa svojom suprugom se vratio iz Austrije 2002. godine i osnovao sopstveni biznis u Kladovu. Preduzeće se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i delova.

Najveći deo svog poslovanja i proizvodnje ALMAG izvozi. Sa svojim partnerima iz Austrije i Nemačke učestvuje u velikim poslovima širom sveta: Evropa, Rusija Japan, Bliski Istok, Južna Amerika. Kao deo konzorcijuma radio na izgradnji najveće fabrike celuloze u Urugvaju i izgradnji nove železničke stanice u Beču.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo