Vesti

(27.10.2020)

Pogledajte 5 zanimljivih videa o Bioenergiji

Da li znate kako se pravilno loži i efikasno koristi ogrevno drvo? Da li znate da se pepeo može koristiti kao ekološko đubrivo? Šta je biomasa, bioenergija …?

U okviru inicijative „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS kreirala je 5 videa o Bioenergiji. Pogledajte videe klikom na lik: http://skr.rs/P0w i saznajte:

 • Kako da povećate efikasnost korišćenja ogrevnog drveta, kakve oblice trebaju biti, kako da ih skladištite, ložite;
 • 10 dobrih razloga za korišćenje drvnih biogoriva;
 • Koji izvori energije imaju značajan potencijal za unapređenje razvoja čovečanstva;
 • Čemu služe biomasa i bioenergija …

Korišćenjem bioenergije i biomase za dobijanje toplotne i električne energije doprinosi se unapređenju održivog korišćenja obnovljivih izvora energije, ruralnom i lokalnom ekonomskom razvoju, kao i smanjenju emisije štetnih gasova. Zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije ne doprinosi samo zaštiti klime, već i poboljšanju kvaliteta vazduha. Istovremeno se korišćenjem lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije unapređuje ekonomski razvoj i stvaraju mogućnosti za zaposlenje u slabije razvijenim i ruralnim sredinama.

Ukoliko vas zanimaju teme bioenergija i biomasa preporučujemo da se informišete o projektu „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ klikom na lik: http://skr.rs/P0g

Projekat „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ finansira Nemačko savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI), preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo zaštite životne sredine.


(12.10.2020)

Objavljen Pojmovnik o Bioenergiji

Korišćenjem biomase za dobijanje toplotne i električne energije doprinosi se unapređenju održivog korišćenja obnovljivih izvora energije, ruralnom i lokalnom ekonomskom razvoju, kao i smanjenju emisije štetnih gasova. Zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije ne doprinosi samo zaštiti klime, već i poboljšanju kvaliteta vazduha. Istovremeno se korišćenjem lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije unapređuje ekonomski razvoj i stvaraju mogućnosti za zaposlenje u slabije razvijenim i ruralnim sredinama.

Ukoliko vas zanimaju teme bioenergija i biomasa i želite da se dodatno upoznate sa terminima, preporučujemo da preuzmete Pojmovnik reči i izraza razvoja održivog tržišta bioenergije u Srbiji klikom na link ovde.

Pojmovnik o Bioenergiji urađen je u okviru programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji” koji zajedno sprovode GIZ (komponenta tehničke podrške) i Nemačkarazvojna banka KfW (finansijska komponenta). Program finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Nemačke u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative. Glavni cilj projekta je uspostavljanje održivog tržišta bioenergije u Srbiji. Za više informacija posetite: http://www.bioenergy-serbia.rs/index.php/sr


(07.10.2020)

Preuzmite Model za procenu poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenje emisija gasova upotrebom biomase

U okviru održanog sastanka Regionalne platforme za održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji u Zaječaru, prezentovan je Model za procenu poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (eng. GHG) upotrebom biomase.

Model predstavlja alat u procesu odlučivanja za prelazak na korišćenje biomase u malim mrežama za grejanje ili centralnim sistemima grejanja, koji daje uvid u ekološke koristi korišćenja biomase. Model treba da posluži, pre svega, jedinicama lokalne samouprave u proceni smanjenja emisija zagađujućih materija i emisija GHG zamenom zastarelih sistema grejanja na fosilna goriva (mazut, ugalj, lož ulje itd.).

Za upotrebu Modela potrebno je uneti nekoliko osnovnih parametara kao što su: tip goriva i godišnju potrošnju postojećeg energenta, tip objekta u kome se kotao nalazi i kapacitet planiranih kotlova na biomasu, kao i tip goriva rezervnih kotlova. Izračunavanje se odvija automatski, a dobijeni rezultati su prikazani tabelarno i grafički.

Biomasa kao obnovljiv izvor energije ima višestruke ekonomske i socijalne koristi ali se korišćenjem ovog modela može ukazati i na koristi u pogledu zaštite životne sredine. Ovaj alat može se iskoristiti za procenu poboljšanja kvaliteta vazduha i ublažavanja klimatskih promena prilikom planiranja prelaska na korišćenje biomase ili nakon realizacije projekta, i može se preuzeti klikom na link ovde

Sastanak Regionalne platforme za održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji realizovan je u okviru projekta „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ koji finansira Nemačko savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI), preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo zaštite životne sredine.


(22.09.2020)

Analizirani potencijali za održivo korišćenje biomase za Bor, Boljevac i Knjaževac

RARIS je izradio Analize stanja i projekcije za održivo korišćenje biomase za Bor, Boljevac i Knjaževac. Svaka od ovih Analiza/projekcija za održivu upotrebu biomase analizirala je resurse i prirodno, pravno i poslovno okruženje za održivu upotrebu biomase u određenoj opštini.

Analize su utvrdile stvarni potencijal biomase na teritoriji opštine. Na taj način Analize će poslužiti donosiocima odluka kako bi realno mogli da planiraju upotrebu biomase i eventualno projekte zamene goriva - prelazak sa fosilnih goriva, odnosno lož-ulja i uglja, na biomasu ili uspostavljanje novih sistema daljinskog grejanja.

Analize su dostupne na web stranici RARIS-a i možete ih preuzeti ovde.

Analize stanja i projekcije korišćenja biomase je aktivnost u okviru projekta RARIS-a „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ koji finansira Nemačko savezno Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI), preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.


(16.09.2020) 

Održan skup: "Kako održivo i efikasno obezbediti drvnu biomasu za dobijanje (toplotne) energije"

Kako održivo i efikasno obezbediti drvnu biomasu za dobijanje (toplotne) energije tema je o kojoj se danas intenzivno govorilo na održanom skupu u hotelu Albo u Boru. 

Zainteresovanost za ovu temu potvrdilo je 24 učesnika skupa:
- energetski menadžeri iz istočne Srbije, 
- predstavnici opština, 
- toplana, 
- stručnih 
poljoprivrednih i službi za zaštitu životne sredine, 
- vlasnici i upravljači šuma, 
- proizvodjači biomase, peleta, 
- predstavnici komunalnih preduzeća, itd...

Prezentaciju govornika možete preuteti ovde:
Lanac snabdevanja drvnom biomasom - Djordje Marić

Video prilog možete pogledati ovde.

Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ realizuje RARIS, a finansira Nemačko savezno Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI), preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.


(08.09.2020)

Poziv na skup "Kako održivo i efikasno obezbediti drvnu biomasu za dobijanje (toplotne) energije"

 • Zanimaju vas teme: biomasa, energija, bioenergija, zaštita životne sredine, održivi razvoj itd?
 • Želite da unapredite vaše znanje ili poslovanje na ovim poljima?
 • Želite da obiđete primere dobre prakse u Srbiji, učestvujete na obukama, sastancima i Regionalnoj platformi za održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji?

RARIS i Projekat „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ vam mogu pomoći u tome.

Pozivamo vas na skup Regionalne platforme za održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji. Ovaj skup će se baviti temom: "Kako održivo i efikasno obezbediti drvnu biomasu za dobijanje (toplotne) energije". Na ovu temu je pripremljeno i uvodno predavanje nakon kojeg će se razgovarati o svim relevantnim pitanjima.

Sastanak će se održati u sredu, 16-og septembra, sa početkom u 12h u hotelu Albo u Boru. Sastanak će se organizovati uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih i socijalnih mera. Po završetku sastanka biće organizovan i zajednički ručak za sve učesnike.

Skup se organizuje kao deo projekta „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ koji realizuje RARIS u saradnji sa Programom GIZ DKTI: Jačanje kapaciteta i kreiranje poslovnog okruženja za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji. Ovaj Program finansira: Nemačko savezno Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI). Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Napominjemo da je broj učesnika po firmi/organizaciji limitiran na maksimalno 3 učesnika po jednoj firmi/organizaciji. Prijave za učešće pošaljite do petka 11. septembra. Za sve informacije možete pozvati Anitu Lazarević na telefone 064/8510-264 ili 019/426-376.


(25.07.2020) 

Veliko interesovanje za  „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“

Juče je u Etno kući Torlaci (Knjaževac) održana konferencija na temu odživog korišćenja bioenergije u istočnoj Srbiji. Veliku zainteresovanost za ovu temu potvrdilo je 47 učesnika konferencije:
- energetski menadžeri iz istočne Srbije, 
- predstavnici opština,
- toplana,
- stručnih 
poljoprivrednih i službi za zaštitu životne sredine,
- regionalni inspektori,
- vlasnici i upravljači šuma,
- proizvodjači biomase, peleta,
- komunalna preduzeća,
- preduzeća koja se bave proizvodnjom kotlova, grejanja, preradom drveta, itd...

Konferenciju su otvorili predstavnici RARIS-a: Vladan Jeremić i GIZ DKTI-a u Srbiji
: Biljana Viduka i Milica Andrejević. 

Prezentacije govornika na konferenciji mžete preuzeti ovde:

- Predstavljanje projekta GIZ DKTI – Milica Andrejević
- Održivo korišćenje bioenergije u Srbiji – stanje i perspektive – Djordje Marić
- Predstavljanje projekta „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ – Vladan Jeremić
- Predstavljanje Regionalne platforme i daljih aktivnosti – Vladan Jeremić, Biljana Viduka AMBERO, Miloš Radojević, RRA Zlatibor Užice

Projekat „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ realizuje RARIS, a finansira Nemačko savezno Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI), preko Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.


(15.06.2020)

Poziv za učešće na Kick off konferenciji  „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“

 • Zanimaju vas teme: biomasa, energija, bioenergija, zaštita životne sredine, održivi razvoj itd?
 • Želite da unapredite vaše znanje ili poslovanje na ovim poljima?
 • Želite da obiđete primere dobre prakse u Srbiji, učestvujete na obukama, sastancima i Regionalnoj platformi za održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji?

RARIS i Projekat „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ vam mogu pomoći u tome.

Pozivamo vas da uzmete učešće u projektu „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ koji realizuje RARIS u saradnji sa Programom GIZ DKTI: Jačanje kapaciteta i kreiranje poslovnog okruženja za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji.

Broj učesnika na projektu je ograničen, učešće na obukama i skupovima je besplatno.

Pozivamo vas na Kic off konferenciju projekta i konsultativni sastanak oko učešća u projektu.

Konferencija će se održati u sredu, 24-og juna, sa početkom u 12h u Etno kući Torlaci (blizu Minićeva, opština Knjaževac). Konferencijaa će se organizovati na otvorenom, u bašti Etno kuće, uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih i socijalnih mera. Po završetku konferencije biće organizovan i zajednički ručak za sve učesnike.

Napominjemo da je broj učesnika po firmi/organizaciji limitiran na maksimalno 3 učesnika po jednoj firmi/organizaciji. Prijave za učešće pošaljite do petka 19. juna. Za sve informacije možete pozvati Anitu Lazarević na telefone 064/8510-264 ili 019/426-376.


(06.05.2020)

Predstavljamo 10 dobrih razloga za korišćenje drvnih biogorivaDobre razloge za korišćenje drvnih biogoriva možete pratiti i na našoj facebook strani: https://www.facebook.com/raris.org


(20.04.2020)

Zanimljive i korisne informacije o BIOENERGIJI na društvenim mrežama

Čovek je oduvek bio usko povezan sa drvetom kao sirovinom koju su koristili za proizvodnju oružja i alata, stambenog prostora, za izradu nameštaja, a često i kao izvor energije. 

Drvo je važan izvor energije, posebno u ruralnim područjima Srbije, jer gotovo 50% domova greje  drvetom. Upotreba drveta kao autohtonog i ekološkog materijala i  izvora energije ima brojne pozitivne društveno-ekonomske i ekološke uticaje:

 • otvaranje novih radnih mesta
 • potencijalne nove aktivnosti na farmama i ruralnim sredinama
 • povećanje javnih prihoda
 • smanjenje nezaposlenosti
 • smanjenje emisije gasova staklene bašte
 • poboljšanje energetske efikasnosti
 • povećanje intenziteta upravljanja šumama i organizacije vlasnika šuma

Ovu i još mnogo korisnih i zanimljivih informacija možete saznati na našoj facebook strani: https://www.facebook.com/raris.org

 


 (20.03.2020)

Preuzmite brošuru: Kako efikasno koristiti ogrevno drvo

Svako ko koristi ogrevno drvo za grejanje trebalo bi da poznaje osnovna pravila za njegovu nabavku i efikasno korišćenje.

Poznavanje i primena ovih pravila u praksi doprinosi:
- povećanju efikasnosti korišćenja ogrevnog drveta,
- finansijskim uštedama prilikom nabavke ovog goriva,
- boljem grejanju,
- smanjenju rizika od požara i
- smanjenju zagađenja životne sredine.

 U cilju što boljeg razumevanja značaja efikasnog korišćenja ogrevnog drveta kreirana je brošura: Kako efikasno koristiti ogrevno drvo? Brošuru možete pročitati i preuzeti ovde.


(10.03.2020)

Poziv za učešće u projektu 

Zanimaju vas teme: biomasa, energija, bioenergija, zaštita životne sredine, održivi razvoj?

Želite da unapredite vaše znanje ili poslovanje na ovim poljima?

Želit6e da obidjete primere dobre prakse u Srbiji, učestvujete na obukama, sastancima i Regionalnoj platformi?

Pozivamo vas da uzmete učešće u projektu „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ koji realizuje RARIS u saradnji sa Programom GIZ DKTI: Jačanje kapaciteta i kreiranje poslovnog okruženja za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji.

Broj učesnika na projektu je ograničen, učešće na obukama i skupovima je besplatno.

Ovaj Program finansira: Nemačko savezno Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI). Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Za učešće u projektu i sve informacije možete pozvati Anitu Lazarević na telefone 064/8510-264 ili 019/426-376

"Ovaj Program finansira: Nemačko savezno Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI). Politički partneri projekta su: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine."

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo