Kladovo dobilo status Biser.Dunava

(22.05.2019)

Kladovu je dodeljen status Biser.Dunava na međunarodnoj konferenciji, održanoj prošle nedelje u Austriji, kada je zvanično formirana i „Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri.Dunava“ čije je sedište u Lincu, u Austriji https://www.danube-pearls.eu/en/ 

Osim Kladova, ovaj status je dobilo još svega 10 destinacija na Dunavu, od Ulma u Nemačkoj do delte Dunava u Rumuniji. Osim Kladova, u mrežu dunavskih održivih destinacija su uključene i destinacije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Rumunije.

Kladovo je ovaj status dobilo jer je ispunilo kriterijume standarda održive mobilnosti u turizmu. U ispunjenju ovih standarda, kao i u celom procesu dobijanja statusa Biser.Dunava, Kladovu su značajnu pomoć pružili RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije i DCC (Dunavski centar za kompetenciju).

Tom prilikom je Sertifikat u ime Kladova primio Vladan Jeremić, direktor RARIS-a i danas ga je na zvaničnoj Konferenciji za štampu predao opštini Kladovo.

Dunav je obećavajuća i nekonvencionalna turistička destinacija koja ne poznaje granice. Sa 2.888 km od izvora do delte, Dunav je druga najduža reka u Evropi, koja povezuje bogatstvo ljudi, kultura i zemalja. Svaki deo reke emituje svoju magičnu atrakciju: od impresivnih prirodnih lepota do arhitektonskih svedoka bogate i burne prošlosti, do šarmantnih sela i živahnih metropola na obalama Dunava. Izvanredne atrakcije duž Dunava se slažu kao biseri na ogrlici.

Zajednička vizija Mreže za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri.Dunava je da pomogne razvoj Dunavskog regiona, koji pruža društveno pravičnu, ekonomski održivu, ekološki prihvatljivu i zdravu mobilnost i turizam kako za građane tako i za goste regiona:

  • razvojem ekološki prihvatljivih, nisko-emisionih, multimodalnih i efikasnih transportnih sistema i održivih turističkih usluga zasnovanih na obnovljivim izvorima energije, uštede energije i resursa;
  • očuvanjem prirodne i kulturne baštine i vođenjem računa o osetljivim ekosistemima  Dunava;
  • podrškom održivom regionalnog razvoja i pružanjem novih šansi za zelenu ekonomiju i zelena radna mesta u regionu.

U celom procesu dobijanja statusa Biser.Dunava, Kladovu su značajnu pomoć pružili RARIS i DCC u okviru projekta Transdanube.Pearls (Biseri Dunava) - Mreža za održivi transport duž Dunava, koji se realizuje u okviru Dunavskog Programa, a finansira od strane Evropske Unije. Projekat vodi Austrijska agencija za zaštitu životne sredine, a u njemu učestvuje 15 organizacija iz 9 zemalja. Partneri u projektu iz Srbije su RARIS i DCC. Pridruženi strateški partneri iz Srbije na projektu su: Ministarstvo životne sredine, Razvojna agencija Srbije i opština Kladovo. Projekat Transdanube.Pearls ima za cilj da uspostavi održivi transport u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta.

U galeriji se nalaze fotografije sa dodele sertifikata u Austriji i sa konferencije za medije u Kladovu.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo