Predstavljena prekogranična Inicijativa za očuvanje zemljišta

(09.07.2019)

„Inicijativa za očuvanje zemljišta“ naziv je prekograničnog projekta koji je predstavljen na sastanku RARIS-a u Zaječarskom upravnom okrugu. Sastanku su prisustvovali predstavnici iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, zavoda za javno zdravlje, institucija i organizacija koje se bave ovom temom, kao i partneri iz Bugarske. Projekat se realizuje u okviru Interreg IPA CBC Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, trajaće 15 meseci i obuhvatiće različite aktivnosti.

Cilj ovog projekta je da pomogne očuvanju i poboljšanju kvaliteta zemljišta u Vidinskom i Zaječarskom okrugu. Na taj način biće unapređeni kapaciteti u oba okruga za zajedničko očuvanje kvaliteta zemljišta.

Zemljište je izloženo zagađenju i to pre svega onom zagađenju koje je izazvano ljudskim aktivnostima. Zbog toga treba raditi na očuvanju kvaliteta zemljišta. Na ovoj prezentaciji predstavili smo šta će to da se radi u ovom projektu. Takođe, pozvali smo učesnike da odaberu u koje sve aktivnosti hoće da učestvuju. Aktivnosti čine treninzi, obuke, radne grupe, konferencije, a biće napravljena i web platforma na kojoj će biti svi rezultati projekta.

Projekat će trajati 15 meseci, a krajem godine biće i prvi rezultati projekta. Prva aktivnost biće da se izradi Vodič za očuvanje kvaliteta zemljišta, koje će pružiti odgovore na pitanja kakvo je stanje zemljišta u Zaječarskom okrugu. U poljoprivredi, kao i u drugim industrijama, uvode se nove tehnologije, nova veštačka đubriva, novi pesticidi. Tako da treba da se analizira šta je to što se sve radi zemljištu.

Više o Inicijativi za očuvanje zemljišta možete saznati na linku http://skr.rs/1Gb

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo