RARIS nastavlja saradnju na regionalnom brendiranju sa partnerima iz Slovenije

(04.10.2023)

Danas je u Trebnju, Slovenija, potpisan protokol o saradnji na regionalnom brendiranju između Zavoda za kulinarstvo u turizmu „Dobrote Dolenjske“, Razvojnog centra Novo mesto, RARIS - Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije i Regionalnog brenda istočne Srbije „Balcanica Superior“.

Ovaj Protokol je rezultat saradnje koja je započela 2017. godine. Tada je RARIS posetio Sloveniju i upoznao se sa više primera regionalnog brendiranja, pa i sa primerom „Dobrote Dolenjske“ i ta  su iskustva korišćena prilikom uspostavljanje Regionalnog brend istočne Srbije „Balcanica Superior“.

Zavod za kulinarstvo u turizmu „Dobrote Dolenjske“ inače vodi regionalni brend „Dobrote Dolenjske“ od 2014. godine.

RARIS je registrovao žig garancije „Balcanica Superior“ 2018. godine kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

Regionalni brend istočne Srbije “Balcanica Superior” vodi RARIS a trenutno ima 20 sertifikovanih partnera:  Vinarije RAJ, Matalj i Mikić iz Negotina i Gamanović iz Kladova; Hotel Đerdap, Atrijum Apartmani, Restoran Jezero i Glikerija iz Kladova; Hotel Albo iz Bora; Timomed, SCS Plus i MDS iz Knjaževca; Etno selo Zlatni domaćin – Negotin; Pivnice C’est La Vie - Rajac i Jovanović iz Rogljeva; Lekovito bilje Adonis, Etno dućan Đurđić i Restoran Župan iz Sokobanje; Irish Pub Rivendell i Kafe-poslastičara Stella Lux iz Zaječara.

U protokolu se kaže da, iako naši regioni imaju sličnosti u tradiciji, istoriji i kulturi, saradnja se u prošlosti oslanjala na pojedinačne inicijative niskog ili srednjeg nivoa kvaliteta na ad-hoc osnovi. Zato je potrebno fokusirati se na uspostavljanje neke vrste platforme za saradnju između zainteresovanih strana na temu regionalnog brendiranja.

Dalja saradnja će se zasnivati na podršci inicijativama od zajedničkog interesa svih potpisnika, i to u oblasti razmene znanja, informacija, zajedničkih planova i projekata, posebno u oblasti turizma.

Tokom ove posete Razvojni centar Novo mesto i RARIS su dodatno identifikovali nekoliko tema i ideja za zajedničke projekte.

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo