Analiza potreba za obukama na teritoriji istočne Srbije u svrhu korišćenja fondova Evropske unije

(26.09.2018)

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije - RARIS sprovodi Analizu potreba za obukama na teritoriji istočne Srbije u svrhu korišćenja fondova Evropske unije. Cilj istraživanja je utvrđivanje potreba za onim znanjima i veštinama koje će pomoći istočnoj Srbiji u boljem korišćenju EU fondova, sa posebnim akcentom na Strukturne i Kohezione fondove.

Strukturni i Kohezioni fondovi odnose se na fondove koji su na raspolaganju zemljama članicama Evropske unije čija se sredstva koriste za finansiranje programa i projekata usmerenih na pobKoljšanje kvaliteta života građana EU kroz otvaranje novih radnih mesta, unapređenje konkurentnosti i održivog razvoja kao i smanjenje razlika u razvoju između regiona na nivou čitave EU.

Srbiji je iz predpristupnih fondova EU trenutno na raspolaganju oko 200 miliona EUR godišnje. Očekuje se da ovaj iznos u ulaskom u EU bude višestruko veći. Apsorpcija EU fondova, odnosno sposobnost da na pravi način utrošimo opredeljena sredstva, polako postaje jedan od najvažnijih problema sa kojima ćemo se susretati.

Ova Analiza ima za cilj da utvrdi potrebe za onim znanjima i veštinama koji će pomoći istočnoj Srbiji u boljem korišćenju fondova EU, sa posebnim akcentom na Strukturne i Kohezione fondove, koji će nam tek biti na raspolaganju.

Za finansiranje kohezione politike u periodu 2014-2020.godine planirano je 351,8 milijardi evra, što predstavlja trećinu ukupnog budžeta EU. Republika Srbija kao kandidat za članstvo u EU priprema se za kohezionu politiku kroz poglavlje 22 "Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata". U procesu pregovora Republika Srbija treba da obezbedi uslove za primenu okvirnih uredbi i uredbi o sprovođenju pravnih tekovina EU koje se odnose na uspostavljanje i funkcionisanje sistema za upravljanje strukturnim i kohezionim fondovima EU.

Upitnik zahteva par minuta Vašeg vremena, sadrži samo 8 pitanja, a omogućiće kreiranje odgovarajućeg programa obuka u kojem ćete i Vi moći da učestvujete.

Popunjavanje upitnika moguće je na linku  https://goo.gl/forms/HGbn4LWXmDilhv9q1 najkasnije do 05.10.2018. godine.

Za sve dodatne informacije u vezi sa popunjavanjem upitnika, možete kontaktirati Miljanu Anđelković, putem telefona 019/426-376 ili mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo