Formirana „ROSEB Inicijativa“ - trilateralna mreža za prekograničnu saradnju u turizmu

U Kladovu je 8-og novembra potpisan memorandum kojim je formirana trilateralna mreža za prekograničnu saradnju u turizmu – "ROSEB Inicijativa".

"ROSEB Inicijativa" obuhvata pogranične okruge Srbije, Rumunije i Bugarske (Borski, Zaječarski, Vidin, Montana, Vraca, Mehedinti, Dolj i Olt) sa ukupno 2.191.000 stanovnika. ROSEB Inicijativa ima za cilj da poboljša pametan, inkluzivan i održivi društveno - ekonomski razvoj kroz poboljšanje turizma i održivog korišćenja prirodnog i kulturnog nasleđa prekograničnog područja.

Trilateralnu mrežu za prekograničnu saradnju u turizmu „ROSEB Inicijativu“ čini 39 članova. Članovi Mreže dolaze iz svih sektora, tu su i lokalne samouprave, turističke agencije, hoteli, profesionalna  i strukovna udruženja, turističke organizacije, civlno društvo itd.

Ideja za ROSEB Inicijativu je nastala pod direktnim uticajem nedavno završenih poziva za podnošenje predloga projekata u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, Rumunije i Bugarske i Srbije i Bugarske. Turizam je zajednički prioritet u sva ta tri INTEREG IPA prekogranična programa saradnje. U procesu identifikacije i pripreme projekata, postalo je jasno da za jedan broj projekata koji se bave turizmom, učešće samo dve zemlje nije bilo dovoljno. Neke od projektnih ideja, kao što su: razvoj novih turističkih proizvoda, zajednički marketing i promocione inicijative, veze s postojećim evropskim inicijativama, i mnoge druge, su jednostavno zahtevale učešće i treće zemlje.

Specifični ciljevi ROSEB Inicijative su:

  • Stvaranje platforme za saradnju u turizmu uspostavljanjem prekogranične mreže zainteresovanih strana u turizmu;
  • Podrška pri korišćenju zajedničkih turističkih potencijala uspostavljanjem mehanizama za zajedničku procenu potreba, određivanja prioriteta, planiranja akcija i realizaciju projekata.

ROSEB Inicijativa je osmišljena od strane:

  • RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, Srbija
  • Vidinska Komora trgovine i industrije, Bugarska
  • ARoTT – Rumunsko udruženje za transfer tehnologije i inovaciju, Rumunija

Kreatori ROSEB Inicijative su u periodu april – oktobar sproveli širok konsultativni proces i uključili zainteresovane strane na međunarodnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Programski dokument ROSEB Inicijative je analizirao stanje u turizmu u prekograničnom regionu u odnosu na aktuelne nacionalne i EU strategije i programe i dao smernice za saradnju i zajedničke aktivnosti. „ROSEB Inicijativa je otvorena za pristupanje i svi zainteresovani se mogu priključiti u narednih mesec dana.

Preuzmite:

Video zapisi

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo