Održan sastanak lokalnih samouprava istočne Srbije i SKGO

RARIS i opština Knjaževac organizovale su u četvrtak, 2. februara, sastanak lokalnih samouprava istočne Srbije i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Sastanku su prisustvovali, pored organizatora, predstavnici opština Majdanpek, Negotin, Sokobanja, Boljevac i grada Zaječara, kao i generalni sekreta SKGO sa saradnicima.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Đorđe Stanišić, predstavio je planove i aktivnosti SKGO. Pored navedenog bilo je reči i o aktivnostima SKGO u procesu evropskih integracija i projekata koje u lokalnim samoupravama finansira Evropska unija.

Među brojnim pitanjima, vezanim za izmene zakona i propisa kojima se SKGO bavi, dominirala je tema demografskog pražnjena Regiona Istočne Srbije. Jedan od definisanih ciljeva sastanka je nalaženje načina da se zaustavi proces odlazaka i napuštanja sela i gradova, da se da neka bolja budućnost našim građanima da ostanu u našem kraju, da ga razvijamo zajedno. Akcenat je stavljen na kreiranje povoljna ekonomske klime, otvaranje radnih mesta, pokušaj da majka sa trećim detetom bude zaštićena, ali i da Republika pomogne da se škole ne zatvaraju. Stalna konferencija gradova i opština može da pomogne da ovakvi predlozi dožive svoju promociju u zakonu, naglasio je generalni sekretar Đorđe Staničić. „Već na prvoj narednoj sednici našeg predsedništva, na kojoj će učestvovati i ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja se bavi populacionom politikom, iznećemo ove predloge, dileme i izazove koji postoje u Timočkoj krajini. To je način da pomognemo na sistemski način, da preokrenemo proces koji je negativan“ – naveo je Stanišić.

Na kraju sastanka predstavnik RARIS-a, Dragan Milutinović, upoznao  je predstavnike lokalne samouprave (JLS) Zaječarskog i Borskog okruga sa aktuelnim programima Ministarstva privrede i motivisao JLS da apliciraju za izradu projektno-tehničke dokumentacije i projekata za unapređenje lokalne i regionalne infrastrukture.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa