Neotkriveni Biser: Istraživanje turističkih potencijala na Delti Dunava

Učesnici iz 9 evropskih zemalja posetili su Deltu Dunava i upoznali turističke potencijale ovog regiona kao i potencijale održivog transporta.

(Ulm, 16 Oktobar 2018) – Oko 40 učesnika i predstavnika turizma i transporta posetilo je Deltu Dunava u Rumuniji tokom studijske posete u okviru projekta Transdanube. Pearls. Učesnici su zajedno istražili i upoznali postojeće turističke i transporne servise ovog regiona. Nakon studijske posete usledio je parnerski sastanak na kojem su rezentovani uspešni primeri uslužnih turističkih i transpornih servisa, kao što je Informacionio centar za mobilnost u Sloveniji.

40 učesnika je od 1. do 3. oktobra 2018 upoznalo Deltu Dunava prilikom studijske posete u okviru projekta Transdanube. Pearls. Studijska poseta je organizovana od strane Rumunskog projektnog partnera „South-East Regional Development Agency (SER DA)“. Tokom ovih dana, parneri su imali šansu da dožive jedinstveni iskustvo i  posete jedan od budućih Bisera Dunava: Deltu Dunava. Ovaj region, gde se Dunav uliva u Crno more nakon svog toka kroz 10 zemalja, karatkterističan je po lepoti netaknute prirode, raznolikosti biljnog i životinjskog sveta i izuzetnim turističkim potencijalima.

Učesnici su putovali od „Tulcea“, do „Crișan“ i „Sulina“, najistočnije tačke u Rumuniji, gde je, ranijih godina, Evropska Dunavska Komisija osnovana sa zajedničkim ciljem da poboljša rečni transport u regionu Dunava. Tokom ovog puta, vozeći se kajacima ili biciklama, učesnici su se upoznali sa potencijalima razvoja i primene održivog transporta u turizmu, zaštiti prirodne i kulturne baštine itd.

Takođe, pešačenje kroz šumu „Letea“, najstarijim prirodnim rezervatom u Rumuniji i sastankom sa predstavnicima rezervata prirode „Danube Delta Biosphere Reserve“ dodatno je akcentovana važnost zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa. Poslednji dan proveden je u selu „Sfântu Gheorghe“. Ovo mesto, okruženo rečnim kanalima i prelepim pejzažima, je stanište različitih vrsta pelikana. Cilj studijske posete je bio podrobnije upoznavanje ovog veoma posebnog budućeg Bisera Dunava, koji je označen na listi Svetske baštine kao i prikupljanje praktičnih isustava o održivom transportu i turizmu koji su u skladu sa žaštitom životne sredine i njenih stanovnika. Putovanje je usledilo nakon parnerskog sastanka od 3. do 5. - tog oktobra na kojem su učesnici izneli izveštaje o privim uspešnim pričama i iskustvima u implementaciji pilot akcija, kao što je otvaranje Informacionog centra za mobilnost u Murskoj Soboti (Slovenija) u junu 2018, ili nova autobuska linija od tramvajske stanice jezera „Neusiedl“ u Austriji.

 

O projektu Transdanube.Pearls

‘’Transdanube.Pearls’’ je EU projekat koji će trajati 2,5 godine, kofinansiran od strane ’’Interreg – Danube Transnational Programme’’ (Intereg-Dunavskog Transnacionalnog Programa) sa ukupnim budžetom 2.9 miliona evra. Projekat je okupio jak partnerski konzorcijum, sastavljen od 15 projektnih partnera i 24 pridruženih strateških partnera koji su se posvetili uspostavljanju održivog transporta u turizmu. Tokom trajanja projekta svaka destinacija će podsticati održivi transport u turizmu kroz sveobuhvatan skup aktivnosti, kao što je uspostavljanje informacionih centara za mobilnost i trening menadžera, izradu posebnih mera za jačanje kapaciteta za lokalne i regionalne aktere i poboljšanje informisanosti o održivom transportu za stanovnike i turiste. Pored toga, u cilju poboljšanja održivog transporta duž Dunava, radiće se na podsticaju uvođenja održivog transporta, tj. iznajmljivanje bicikala kao prevoznog sredstva, uvođenje sistema za parkiranje, biciklističkih staza, itd. a sve sa ciljem unapređenja održivog transporta duž Dunava.

 

Slika 1: Učesnici studijske posete, Rumunija ©Transdanube.Pearls

Slika 2: Kajak turneja na Dunavu, Rumunija ©Transdanube.Pearls

 

Kontakt

Posetite našu stranicu

Communication Manager

Anita Omercevic
Danube Office Ulm/Neu-Ulm

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transdanube-pearls

Telephone No.: +49 731 880306 18

Pratite nas na

Email Address: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

 

AKREDITACIJE

Gde se nalazimo