Nova ponuda usluga u turizmu i održivoj mobilnosti duž Dunava

(Zaječar, 30 Mart 2018) –  Četrdeset predstavnika partnera iz devet evropskih zemalja projekta Transdanube.Pearls od 21. do 22. marta 2018. godine učestvovalo je na sastanku partnera u gradu Vukovaru u Hrvatskoj. Tokom sastanka, partneri su predstavili prve rezultate u implementaciji usluga u turizmu i mobilnosti koje imaju za cilj unapređenje mogućnosti za posetioce da putuju unutar i između destinacija koristeći voz, autobus, bicikl ili brod.

Četvrti sastanak partnera projekta Transdanube.Pearls održan je u Vukovaru, Hrvatska, od 21. do 22. marta 2018. godine. Na ovom sastanku partneri su predstavili prve usluge koje su razvijene tokom projekta a koje se odnose na turizam i održivu mobilnost. Učesnici sastanka imali su priliku da posete regionalni centar za mobilnost u Vukovaru koji je uspostavljen tokom projekta. Centar za mobilnost nalazi se u prostorijama postojećeg turističkog informativnog centra u Vukovaru. U proširenom i novouređenom objektu, posetioci će biti u mogućnosti da dobiju informacije o mogućnostima za korišćenje prevoznih sredstava koja imaju minimalne efekte na zagađenje životne sredine i kako da ih iskoriste za putovanje u regionu. Ovo je prvi od jedanaest informativnih centara za mobilnost koji će biti uspostavljeni u partnerskim regionima duž Dunava.

Tokom sastanaka, partneri na projektu su takođe imali priliku da obiđu grad i kao turisti, i da uživaju u zajedničkom krstarenju jedinim solarnim e-brodom na Dunavu koji se zove "Bajadera".

Tokom sastanka, partneri su predstavili rezultate transnacionalnog programa obuke sa kojim je započeto u Silistri, Bugarska u oktobru 2017. Ukupno 30 obučenih trenera za održivu mobilnost će koristiti znanje stečeno tokom treninga kako bi promovisali prednosti održive mobilnosti u svojim regionima. Neki od menadžera mobilnosti su već́ sproveli regionalne treninge kako bi širili ideju koncepta održive mobilnosti u turizmu u svom regionu. Do sada je ovim treninzima prisustvovalo ukupno 58 polaznika iz sektora transporta i turizma. Tokom jeseni, slična obuka biće organizovana i u istočnoj Srbiji.

Naredni veliki događaj je konferencija projekta koju će organizovati Dunavska kancelarija iz Ulma, 11. jula u  Ulmu u Nemačkoj.

 

O projektu

‘’Transdanube.Pearls’’ je EU projekat koji će trajati 2,5 godine, kofinansiran od strane ’’Interreg – Danube Transnational Programme’’ (Intereg-Dunavskog Transnacionalnog Programa) sa ukupnim budžetom 2.9 miliona evra. Projekat je okupio jak partnerski konzorcijum, sastavljen od 15 projektnih partnera i 24 pridruženih strateških partnera koji su se posvetili uspostavljanju održivog transporta u turizmu. Tokom trajanja projekta svaka destinacija će podsticati održivi transport u turizmu kroz sveobuhvatan skup aktivnosti, kao što je uspostavljanje informacionih centara za mobilnost i trening menadžera, izradu posebnih mera za jačanje kapaciteta za lokalne i regionalne aktere i poboljšanje informisanosti o održivom transportu za stanovnike i turiste. Pored toga, u cilju poboljšanja održivog transporta duž Dunava, radiće se na podsticaju uvođenja održivog transporta, tj. iznajmljivanje bicikala kao prevoznog sredstva, uvođenje sistema za parkiranje, biciklističkih staza, itd. a sve sa ciljem unapređenja održivog transporta duž Dunava.

  

 

Kontakt Transdanube.Pearls 

Internet

Menadžer za komunikacije

Veronika Wierer
Danube Office Ulm/Neu-Ulm

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transdanube-pearls

Telephone No.: +49731 880306 18

Društvena mreža

E-Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.facebook.com/Transdanube

AKREDITACIJE

Gde se nalazimo