Projekat Transdanube.Pearls se upoznaje sa iskustvima regiona Dunava u oblasti Gornje Austrije

15 organizacija iz 9 evropskih zemalja duž Dunava rade na razvoju mreže destinacija (“Pearls - biseri”) kako bi svojim posetiocima i stanovnicima omogućile da putuju i istražuju Dunav sredstvima održivog transporta.

Linc, 7. jul 2017. – U sklopu studijskog putovanja organizovanog kao deo projekta “Transdanube.Pearls” 40 učesnika posetilo je region Dunava u Gornjoj Austriji i Verfenveng, jednu od najupečatljivijih destinacija “Bisera Alpa”. Ovom putovanju sledio je sastanak partnera tokom kojeg su učesnici nastavili svoj rad na implementaciji novih i unapređenih usluga transporta, regionalnih centara za transport i novih paketa turističkih proizvoda za stanovnike i turiste u regionu Dunava.

40 učesnika posetilo je region Dunava u Gornjoj Austriji u sklopu studijskog putovanja i sastanka partnera kao deo novog EU projekta “Transdanube.Pearls” od 3. do 7. jula 2017. Kako ovaj projekat ima za cilj razvoj mreže destinacija (“Pearls - biseri”) posvećenih održivom transportu u turizmu, u svrhu unapređenja transporta do, između i unutar ovih destinacija, Verfenveng je takođe bio sastavni deo puta. Verfenveng je jedna od 27 opština u regionu Alpa koji pripada mreži “Biseri Alpa” i koji je posvećen održivom transportu. Učesnici studijskog putovanja bili su oduševljeni onim što Verfenveng nudi i bili su u prilici da spoznaju sveže ideje.

Učesnici studijskog putovanja su biciklima prošli duž kružne dunavske biciklističke staze u Gornjoj Austriji i upoznali se sa kompletnom ponudom transportnog sistema na turi, uključujući vožnju feribotima, drvenim čamcima itd. Mogli su da probaju i tipične austrijske gastronomske proizvode kao što su cider (“Most”) ili specijaliteti od mesa (“Bratl in der Rein”). Deo programa bili su i planinarenje do vidikovca Donauschlinge Schlögen i poseta manastiru Engelszell.

Sastavni deo putovanja bio je i sastanak partnera, tokom kojeg su učesnici nastavili svoj rad na implementaciji novih i unapređenih usluga transporta, regionalnih centara za održivi transport i novih paketa ponuda za turiste i stanovnike regiona Dunava. Ova ponuda će uspostaviti jedinstveni proizvod za destinacije koje učestvuju u projektu, povećati atraktivnost celog toka Dunava i iznad svega, umanjiti negativni uticaj na životnu sredinu. Projekat Transdanube.Pearls će trajati do juna 2019. i finansiran je od strane Transnacionalnog dunavskog programa sa budžetom od oko 2,9 miliona evra.

Tokom trajanja projekta svaka destinacija će unaprediti održivi transport kroz seriju aktivnosti, kao što su uspostavljanje centara za održivi transport, jačanje kapaciteta lokalnih i regionalnih aktera, unapređenje održivog transporta i dostupnosti informacija o održivom transportu. Osim ovoga, biće sprovedene i pilot aktivnosti kao što su uspostavljanje sistema za iznajmljivanje bicikala, sistema za transport bicikala javnim prevozom, sistema za parkiranje, novih biciklističkih staza, novih autobuskih linija... Tokom leta ove godine, stručnjaci za održivi transport i turizam putovaće celim tokom Dunava koristeći isključivo sredstva održivog transporta. Putovanje će trajati 21 dan.  Ovo putovanje pružiće dragocene informacije  o turistički zanimljivim lokacijama, mogućnostima da se do njih stigne koristeći sredstva održivog transporta i dostupnosti informacija o održivom transportu.

 

Za više informacija posetite:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transdanube-pearls

www.facebook.com/Trasdanube

 

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo