Kako putovati kroz istočnu Srbiju?

Istočna Srbija je u blizini evropskih putnih koridora X i IV i rečnog koridora VII koji predstavlja severnu granicu Regiona.

Teritorija istočne Srbije povezana je sa drugim delovima Srbije kroz mrežu puteva različitih nivoa. Glavni putevi (prvi B  prioritet) su:

 1. 36 Paraćin - Zaječar - Vrška Čuka
 2. 35 Niš - Zaječar – Kladovo - Đerdap
 3. 34 Porečki most - Donji Milanovac - Veliko Gradište – Požarevac
 4. 33 Negotin – Majdanpek – Požarevac
 5. 37 Zaječar – Bor - Selište

U Regionu postoje i tri važna puta drugog A reda:

 1. 217 Vukanja - Aleksinac – Sokobanja – Knjaževac,
 2. 221 Knjaževac – Kalna – Pirot - Dimitrovrgrad
 3. 165 Porečki most-Klokočevac-Miloševa Kula-Zagrađe-Rgotina-Vražogrnac- Zaječar-Zvezdan

 

Železnica

Od ukupne dužine železničke mreže u Srbiji, koja je 3.808 km, u istočnoj Srbiji nalazi se 240 kilometara pruga. Dok u Srbiji postoji ukupno 1.196 km elektrificiranih železnica, u regionu nema električne pruge.

 

Rečni saobraćaj

Prema klasifikaciji Evropske ekonomske komisije (EEC), Dunav u istočnoj Srbiji je plovni put VII razreda, za plovila dužine 285 m, širine od 33,0 do 34,2 m i dubine gaza od 2,5 do 4,5 m, kapaciteta između 14500 i 27000 t. Luka Prahovo nalazi se na desnoj obali Dunava (861 km). To je poslednja luka na teritoriji Srbije i nalazi se 4 km nizvodno od "Đerdapa II". Povezan je železničkim i drumskim saobraćajnicama sa ostatkom Srbije. U ovom delu Dunava nalaze se i pristaništa koja služe prvenstveno kao luke za putničke brodove u turističke svrhe - Donji Milanovac, Tekija i Kladovo, kao i veliki broj malih i neorganizovanih sidrišta za brodove.

 

Vazdušni saobraćaj

Jedini aerodrom u istočnoj Srbiji je Aerodrom Bor (ICAO kod: LY89). Aerodrom ima jednu uzletnu i sletnu stazu (dimenzije 1086 x 30m), sa tornjem, zgradom terminala i hangarom. Na aerodromu postoji i terminal i za 8 manjih aviona sa heliodromom. Za potrebe Regiona od značaja su i dva manja aerodroma koje koriste uglavnom tzv. Low Cost kompanije, ali koji imaju stalni rast broja linija i putnika – Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu i aerodrom u Krajovi, Rumunija.

 

Biciklističke rute

Euro velo 6 je biciklistička ruta koja prolazi kroz područje istočne Srbije je ruta koji obuhvata dužinu od  preko 665 km - od mađarske granice u blizini Apatina do bugarske granice kod Negotina. Oznake rute mogu se naći svuda. Najlepši deo rute je put kroz Đerdap gde se vozi po vrlo atratktivnoj deonici koja nije previše opterećena saobraćajem motornih vozila.

Euro Velo 6 ulazi na severnu granici Srbije u blizini grada Bačkog Brega. Na jugu, u neposrednoj blizini srpsko-hrvatske državne granice, trasa prati Dunav. Ovaj region (Gornje Podunavlje) obuhvata velike močvare duž leve obale Dunava. Dalje, prateći tok reke, prolazi najveći nacionalni park u Srbiji, Nacionalni park Đerdap.

Euro Velo 13 je druga ruta koja prolazi kroz Region. Dok su putevi duž mađarske i severne rumunske granice prilično ravni, trasa zatim prati granicu između južne Rumunije i Bugarske kroz nekoliko planinskih masiva. Prolaz kroz Đerdap je poseban doživljaj. Odatle trasa sledi obronke Stare Planine, na bugarsko-srpskoj granici.

 

Granični prelazi

U Regionu postoje sledeći granični prelazi:

 • Sa Republikom Rumunijom na državnom putu M 25.1 "Đerdap 1" na brani Đerdap 1;
 • Sa Republikom Bugarskom na državnom putu M-24 "Mokranje" i
 • Sa Republikom Bugarskom na državnom putu E761 M-5 "Vrška čuka".

Još dva prelaza su u pripremi: Đerdap 2 sa Rumunijom (na Dunavu) i "Kadibogaz" sa Bugarskom, kod Knjaževca.

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo