Cilj i metodologija istraživanja

Cilj izrade analize je sveobuhvatni pregled stanja i nivoa razvijenosti subjekata preduzetničke infrastrukture iz sektora prehrambene industrije kao i identifikovanje potreba za unapređenjem razvoja poslovanja.

Metodologija izrade analize se oslanja na pregled stanja prehrambene industrije u Srbiji i istočnoj Srbiji, detaljnom anketiranju privrednih subjekata iz sektora prehrambene industrije sa sedištem na teritoriji istočne Srbije, identifikovanjem trenutnog stanja preduzetničke infrastrukture ovog sektora i davanjem preporuka za dalje unapređenje stanje preduzetničke infrastrukture u istočnoj Srbiji.

Identifikovani su određeni privredni subjekti, za koje se smatra da mogu adekvatno da prikažu stanje sektora prehrambene industrije istočne Srbije u celosti. Anketnim upitnikom, koji se sastoji od 42 pitanja, je obuhvaćeno 14 odabranih ispitanika iz sektora prehrambene industrije.Prilikom odabira firmi ispitanika vodilo se računa o učešću različitih delatnosti koje u okviru prehrambenog sektora kako bismo dobili što relevantniju sliku o stanju ovog sektora. Uključene su delatnosti iz proizvodnje prehrambenih proizvoda (med i proizvodi od meda, hleb i peciva, prerada mleka i proizvodnja sireva) kao i  proizvodnja pića (vina i rakija).

U okviru ove studije urađena je i GAP analiza sektora prehrambene industrije u istočnoj Srbiji.  Gap-analiza (kako se obično naziva prema engleskoj reči „gap“: jaz, procep, razlika, odstupanje) jeste alat poslovne analize koji podrazumeva definisanje razlike između aktuelnog i željenog stanja i načina funkcionisanja branše.

Na osnovu obrađenih i prikupljenih podataka doneti su zaključci i preporuke o mogućnostima za unapređenjem preduzetničke infrastrukture u prehrambenoj industriji u istočnoj Srbiji.

 

Projekat podržava Razvojna Agencija Srbije. 


AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo