Preuzmite vodič

Vodič je izrađen u okviru Projekta
''PODRŠKA DIJASPORI ZA INVESTICIJE U TURIZMU
ISTOČNE SRBIJE'', finansiranog od strane
Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
- Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Najčešće postavljena pitanja

Ukoliko imate predloge, ideje i pitanja možete ih postaviti Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Koliki je vremenski period registracije privrednog subjekta u RS?

Najviše pet radnih dana. Ukoliko registraciona prijava sadrži neke nedostatke, APR će doneti Rešenje kojim odbacuje Vašu registracionu prijavu u kome će taksativno navesti koji su to nedostaci i kako da ih otklonite. Ovo može produžiti proces registracije, pa je potrebno tačno popuniti registracionu prijavu, navesti sve podatke i dostaviti svu potrebnu dokumentaciju. Ukoliko ste nešto zaboravili da priložite ili ste pogrešili, imate 30 dana od dana donošenja ovog Rešenja da ponovite prijavu, pozivajući se na isti broj, i da je dopunite odnosno korigujete, uz obavezu doplate 50% od inicijalne takse. Više o registraciji privrednog subjekta pročitajte ovde.

 

Koliki je iznos minimalnih obaveza prema državi na mesečnom nivou?

Iznos minimalnih obaveza prema državi jedne preduzetničke radnje u Srbiji iznosi približno 12.000 dinara. Ovaj iznos može varirati u zavisnosti od opštine ili delatnosti.

 

Da li postoji podrška države za pokretanje biznisa našim državljanima?

Da, podrška države za pokretanje biznisa ostvaruje se preko Razvojne agencije Srbije, Fonda za razvoj Republike Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje. Više o aktivnostima i programima pročitajte ovde.

 

Da li postoji obaveza o minimalnom broju zaposlenih?

Prilikom osnivanja preduzetničke radnje minimalni broj zaposlenih je 1 (vlasnik), dok prilikom organizovanja privrednog društva broj zaposlenih zavisi od forme privrednog društva. Društva sa ograničenom odgovornošču mogu imati jednog ili više osnivača, ortačka društva dva ili više i slično.

 

Koji su uslovi da gradjanin RS iz dijaspore započne biznis u Srbiji?

Prva opcija je da građanin RS iz dijaspore otvori ćerku firmu u Republici Srbiji.

Drugi opcija je da građanin RS iz dijaspore otvori partnersku firmu sa stranim državljaninom ili stranom firmom kao novi privredni subjekat po propisima Republike Srbije.

 

Da li je gradjanin RS iz dijaspore – osnivač privrednog subjekta, obavezan da se vrati u zemlju?

Ukoliko se osnivač odluči za osnivanje subjekta u obliku – preduzetnik, obavezan je da prebivalište ima u zemlji. U svim ostalim primerima osnivač nije obavezan da živi u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

Gde se nalazimo