Dosadašnja iskustva sa dijasporom

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije - RARIS sa svojim partnerima realizuje aktivnosti na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga. Karakteristično za ovaj deo Srbije je to da je veliki procenat stanovništva na privremenom radu u inostranstvu već više od 30 godina, Najveći broj njih živi i radi u Austriji, (procene su da ih ima više od 30.000 samo iz ovog regiona), ali ih takođe ima i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, zemljama Skandinavije i dr.

RARIS od 2013. godine intenzivno sarađuje sa predstavnicima naše dijaspore u Austriji i u tom periodu je u saradnji sa Timočkim Klubom iz Knjaževca realizovala  dva projekta. Oni su se bavili dijasporom u Beču i kao rezultat dali povećano interesovanje dijaspore za pokretanje biznisa u istočnoj Srbiji. Kroz te projekte obuhvaćena je ciljna grupa od preko 300 potencijalno zainteresovanih srpskih građana u Beču. Oni su uz saradnju sa Klubovima naših građana u Beču informisani kroz 5 sastanaka, 3 održane promocije, komunikaciju telefonom, elektronskom poštom i preko medija. Kroz projekte je urađena i brošura ’’Pregled uslova poslovanja i investiranja u istočnoj Srbiji’’. Informacija je preko štampanih materijala i konferencija za medije distribuirana do velikog broja građana u dijaspori. Prethodna dva projekta realizovana su uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

U 2016. godini RARIS je svoje aktivnosti sa predstavnicima dijaspore realizovao u Srbiji. Menadžeri RARIS-a pružili su podršku u pokretanju i razvijanju biznisa predstavnicima naše dijaspore iz Zapadne Austrije. Sa njima je u 2016. godini održano 3 sastanka i 2 promocije što je dovelo do pokretanja lokalne inicijative manje grupe iz sela Jabukovac (opština Negotin), a realizovano je i više od 40 sati savetodavnih usluga.

U 2017.godini realizovano je više aktivnosti usmerenih dijaspori istočne Srbije. Realizacijom projekta “BIZNIS ZA BUDUĆNOST – B2B’’ učinjen je novi korak ka  unapređenju ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore.

Nakon uspešne realizacije poslovnog foruma “BIZNIS ZA BUDUĆNOST – B2B’’ u Negotinu 25.07.2017. godine, u Beču su septembra 2017. predstavljene aktivnosti  projekta na konferenciji ICMPD (International Centre for Migration Policy Development) i održana prezentacija ’’Istočna Srbija – poslovne mogućnosti’’ predstavnicima dijaspore u Austriji.

Do kraja godine uspostavljena je internet platforma "Dijaspora biznis info" koja na jednom mestu objedinjuje sve relevantne informacije vezane za poslovanje u istočnoj Srbiji, kao i primere dobre prakse biznisa koji su pokrenuti novcem iz dijaspore. Platforma takođe pruža mogućnost postavljanja konkretnih pitanja, iznošenja predloga i sugestija o pokretanju i vođenju privatnog biznisa u istočnoj Srbiji. Na platformi se može preuzeti i  Poslovni vodič za dijasporu istočne Srbije koji olakšava informisanje i usmerava zainteresovane za pokretanje i vođenje biznisa u istočnoj Srbiji.

    

 

 

 

 

 

 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa