Predlog sektora za investiranje

Istočna Srbija predstavlja atraktivnu zonu za investiranje u različitim sektorima delatnosti, sa velikim potencijalom za razvoj. Najbolje mogućnosti za investicije u istočnoj Srbiji su u sledećim sektorima:

  • Metaloprerađivačka industrija – je svoj vrhunac u Srbiji imala 80-tih godina prošlog veka. Iz tog vremena su ostali brojni proizvodni pogoni i tradicija. U ovom delu Srbije bila je zastupljena, proizvodnja mašina i mehanizacije za poljoprivredu, kao i metalurgija i obrada metala. Danas je moguće brownfield ulaganje u već postojeće kapacitete.
  • Drvna industrija – Istočna Srbija je izuzetno bogata šumama,. Ukupna površina pod šumama na području Timočke krajine iznosi 325600 ha, od čega je u državnom vlasništvu 142800 ha (42,6%), a u privatnom vlasništvu 182800 ha (57,4%). Šumski resursi su trenutno vrlo malo iskorišćeni. Drvna industrija predstavlja granu sa nizom komparativnih prednosti od kojih se posebno ističu: sirovinska baza, kadrovi, očuvani kapaciteti i dr.
  • Poljoprivreda i prehrambena industrija - Istočna Srbija ima oko 375.300. ha poljoprivrednog zemljišta, što čini čak 52 % ukupne površine. Najveći deo prostire se terenima na 200-350 m n.v., koji su u nižim predelima naročito pogodni za ratarstvo i uzgajanje vinove loze, a u višim predelima za voćarstvo i stočarstvo. Najveći deo poljoprivrednih (81%), a naročito obradivih zemljišta (94%) nalazi u privatnom posedu porodičnih gazdinstava.
  • Turizam - Istočna Srbija obiluje brojnim prirodnim i kulturnim resursima (Dunav, Stara planina, arheološka nalazišta – Felix Romuliana, Lepenski Vir, banje – Sokobanja i dr.) i udeo turizma polako počinje da raste u strukturi privrede. Prema Nacionalnoj strategiji za razvoj turizma postoji potencijal za razvoj vodnog, planinskog banjskog, gradskog, tranzitnog, izletničkog, ruralnog i drugih vidova turizma i rekreacije. Najznačajniji turistički centri danas jesu Sokobanja, Stara planina, Dunav.

Opštine Timočke krajine

Alternative flash content

Requirements

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa