Istočna Srbija na putu ka EU

Proces pristupanja Srbije članstvu Evropske unije (EU) ulazi u završnu fazu. Poznato je koliki je za Srbiju suštinski i dugoročni značaj pristupnih pregovora sa EU, pa time i za region istočne Srbije. Proces pristupanja je važan i sa aspekta prilagođavanja promenama koje će slediti. Pristupanje EU nosi sa sobom ne samo mogućnosti nego i pretnje jer će se nekim sektorima, poslovima, kao i ka samim građanima znatno promeniti uslovi rada i poslovanja. Neučestvovanje, nezainteresovanost i nepoznavanje procesa pridruživanja predstavlja, takođe, potencijalni problem za budući razvoj celog regiona.

Svesni ovih činjenica, RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije je 2015-te godine pokrenula inicijativu „Istočna Srbija na putu ka EU“, sa ciljem unapređenja razumevanja procesa EU integracija i time posredno pripreme za samo članstvo u EU; šireg mobilisanja regionalnih aktera, artikulisanja stavova i olakšavanja njihovog učešća u procesu pregovora; zastupanja ključnih interesa regiona u procesu pregovaranja kroz predstavljanje već formulisanih stavova kao i definisanja dodatnih stavova regiona po prioritetnim temama.

Realizacija aktivnosti inicijative ’’Istočna Srbija na putu ka EU’’ nastavljena je i tokom 2016-te, 2017-te i 2018-te godine u okviru ’Regionalne EU platforme istočne Srbije’’, sa ciljem jačanja kapaciteta i aktivnog učestvovanja regiona istočne Srbije u formiranju evropske budućnosti.

RARIS je formirao i nadgradio Regionalnu EU platformu kao mehanizam formulisanja stavova, interesa i kritika lokalnih aktera vezanih za proces pridruživanja i interese regiona. U Regionalnoj EU platformi učestvuje više od 70 predstavnika organizacija civilnog društva (OCD), profesionalnih udruženja, lokalnih i regionalnih organa vlasti, lokalnih i regionalnih razvojnih institucija, sektora malih i srednjih preduzeća (MSP) i njegovih asocijacija, medija, obrazovnih institucija iz Borskog i Zaječarskog upravnog okruga.

Regionalna EU platforma je definisala tri ključne tematske oblasti za istočnu Srbiju, koje su odabrane na bazi prioriteta Regionalne strategije razvoja istočne Srbije, i to su: poljoprivreda, životna sredina i turizam. Ove oblasti se obrađuju i nadgrađuju u dve radne grupe:

  • Radna grupa za poljoprivredu i ruralni razvoj i
  • Radna grupa za životnu sredinu

koje uz pomoć konsultanata i stručnih eksperata definišu preporuke istočne Srbije u procesu pridruživanja EU.

Ukoliko želite da učestvujete u radu Regionalne EU platforme i njenih radnih grupa popunite on-line formular ili nazovite broj telefona RARIS-a 019/426-376.

 


 
 

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa