Svečano otpočela realizacija projekta Transdanube.Pearls

Prvog marta, u Beogradu, u hotelu Tulip Inn, RARIS je bio domaćin međunarodne konferencije povodom početka projekta TransDanube.Pearls (Biseri TransDunava) - Mreža za održivi transport duž Dunava. Konferenciji je prethodio dvodnevni sastanak partnera posvećen načinima i metodima realizacije projekta. Projekat Transdanube.Pearls se realizuje  u okviru Dunavskog Programa a finansira od strane Evropske unije.  Vodeći partner ovog projekta je austrijska Agencija za zaštitu životne sredine a u realizaciji će učestvovati 15 partnerskih organizacija iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Region Dunava je jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija Evrope. Većina putovanja u regionu Dunava obavlja se automobilima, što ima negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo. Projekat TransDanube.Pearls ima za cilj da uspostavi održivi transport u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta.

Konferenciji je prisustvovalo 120 zvaničnika iz organizacija i institucija iz 9 zemalja.

Projekat je važan za Srbiju, između ostalog, iz sledećih razloga:

  • Izradiće se prethodna studija opravdanosti za izgradnju sistema za rentiranje bicikala i/ili e-bicikala u oblasti „Gvozdena vrata“;
  • Pomoći će se boljem sistematizovanju i većoj dostupnosti saobraćajnih informacija;
  • Odabraće se destinacija kojoj će se pomoći da postane „biser“ Dunava i koja će biti uključena u Evropski turistički proizvod „Biseri Dunava“.

Centralni element projekta je uspostavljanje mreže destinacija ("Danube.Pearls" – „Biseri Dunava) posvećenih održivom transportu za turiste i stanovnike duž Dunava, koje podržavaju međunarodnu saradnju između različitih aktera iz saobraćaja i turizma. Razvoj zajedničkih transnacionalnih standarda i organizacionih struktura će obezbediti nastavak rada ove mreže i po završetku projekta. Projekat će raditi na razvoju usluga održivog transporta i poboljšanju kombinacije različitih transportnih sredstava unutar i između destinacija. Osnivanje regionalnih centara i formiranje informacionih platformi za transport doprineće većem korišćenju održivih transportnih sredstava  u regionu Dunava.

Više informacija o projektu Transdanube.Pearls možete pronaći na sledećem linku.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa