Proizvođači vina iz istočne Srbije u studijskoj poseti Istri i Sloveniji

Krajem januara 2017-te proizvođači vina iz Knjaževca i Negotina boravili su u studijskoj poseti vinskim regijama Istre u Hrvatskoj i Vipavskoj dolini u Sloveniji. 

Tom prilikom su se detaljno upoznali sa iskustvima i primerima dobre prakse u proizvodnji vina u ovim razvijenim vinskim regijama kao i sa iskustvima u korišćenju EU fondova i državnih fondova za razvoj vinskog sektora, radi njihove primene u Srbiji.

Tokom ove studijske posete vinari iz istočne Srbije su posetili pet vinskih podruma u Istri i dva u Vipavskoj dolini i u razgovoru sa vlasnicima razmenili iskustva u proizvodnji vina i upoznali se sa saradnjom vinara u okviru udruženja iklastera, zajedničkoj realizaciji projekata i korišćenju državnih i EU fondova za unapređenje vinarstva.

Studijska grupa je u Istri posetila i Razvojnu agenciju Istre – IDA koja je razvila znak kvaliteta – IstrianQuality (IQ), Udruženje “Vinistra” koje okuplja više od sto proizvođača vina i sa kojima realizuju zajedničke domaće i EU projekte kao i Institut za vinarstvo i turizam u Poreču, gde se upoznali sa uskom povezanošću i saradnjom proizvođača vina sa ovom naučno-istraživačkom institucijom. 

U Sloveniji su se upoznali sa primerima saradnje vinara Vipavske doline sa razvojnom agencijom ROD, Turističkim informacionim centrom – TIC i Vinotekom Vipava, koji upravljaju i koordiniraju vinskim putem Vipavske doline.

Osim proizvođača vina, u studijskoj poseti su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predstavnici Udruženja vinara iz Knjaževcai Negotina. Studijsku posetu je organizovao RARIS - Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije uz podršku Projekta GIZ-KWD (Lokalni ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji).

Proizvođači vina iz istočne Srbije su dobili poziv da učestvuju na sajmovima vina u Istri i Vipavskoj dolini i tako nastave uspostavljenu saradnju

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa