Odabran znak logo regionalnog brenda istočne Srbije “Balcanica Superior”

Konkurs za dizajn znaka (logo-a) regionalnog brenda istočne Srbije “Balcanica Superior” je zvanično okončan. RARIS je sproveo intenzivnu kampanju za ovaj konkurs koju je samo preko Facebook-a videlo više od 100.000 ljudi, Na konkursu je učestvovalo 134 dizajnera iz 4 zemlje sa ukupno 227 radova. Za zvanični logo brenda, žiri je izabrao rad slovenačkog dizajn studija“Felicijan Sedmak” iz Ljubljane:

Bazirajući se na drevnim motivima i nacionalnim šarama, glavni grafički element oličava duh Istočne Srbije. Pažljivo dizajniran sa skladnim i preciznim proporcijama, predstavlja sjajnu ravnotežu između tradicionalnog dizajna šara i modernih trendova u dizajnu.

Dalja manipulacija šarom izvorno inspirisanom drevnim slovenskim i vlaškim vezovima, omogućila je implementaciju inicijala Balcanica Superior "B" i "S" u formu u cilju pojačanja identiteta unutar dizajna.

Dizajn logotipa Balcanica Superior se sastoji od dve ključne komponente - grafičkog simbola i tekstualnog dela. Oba su dizajnirana sa velikom pažnjom da se međusobno nadovezuju i čine vizuelno jedinstvo celog logoa.

Tekstualni deo logoa Balcanica Superior sadrži mekše ali ubedljive karaktere, zasnovane na klasičnim rimskim slovima. Ovo savršeno odgovara latinskom korenu naziva i povezanosti istočne Srbije sa rimskom istorijom.

Još jedna klasična komponenta logoa Balcanica Superior je boja. Strasno crvena i stroga siva formiraju jedinstvo. Obe boje odražavaju prirodno i kulturno nasleđe regiona i zemlje.

Izjavu autora znaka možete pogledati ovde:

RARIS će uskoro podneti zahtev Zavodu za intelektualnu svojinu kako bi pravno zaštitio žig “Balcanica Superior”

Zahvaljujemo se svim učesnicima na konkursu koji su dostavili svoje predloge.

Posebnu zahvalnost izražavamo autorima Dunji Jovanović iz Šapca i Branislavu Markoviću iz Novog Sada čiji su radovi ušli u najuži izbor i koji od žirija dobijaju specijalna priznanja.