Formirana „ROSEB Inicijativa“ - trilateralna mreža za prekograničnu saradnju u turizmu

U Kladovu je 8-og novembra potpisan memorandum kojim je formirana trilateralna mreža za prekograničnu saradnju u turizmu – "ROSEB Inicijativa".

"ROSEB Inicijativa" obuhvata pogranične okruge Srbije, Rumunije i Bugarske (Borski, Zaječarski, Vidin, Montana, Vraca, Mehedinti, Dolj i Olt) sa ukupno 2.191.000 stanovnika. ROSEB Inicijativa ima za cilj da poboljša pametan, inkluzivan i održivi društveno - ekonomski razvoj kroz poboljšanje turizma i održivog korišćenja prirodnog i kulturnog nasleđa prekograničnog područja.

Trilateralnu mrežu za prekograničnu saradnju u turizmu „ROSEB Inicijativu“ čini 39 članova. Članovi Mreže dolaze iz svih sektora, tu su i lokalne samouprave, turističke agencije, hoteli, profesionalna  i strukovna udruženja, turističke organizacije, civlno društvo itd.

Ideja za ROSEB Inicijativu je nastala pod direktnim uticajem nedavno završenih poziva za podnošenje predloga projekata u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, Rumunije i Bugarske i Srbije i Bugarske. Turizam je zajednički prioritet u sva ta tri INTEREG IPA prekogranična programa saradnje. U procesu identifikacije i pripreme projekata, postalo je jasno da za jedan broj projekata koji se bave turizmom, učešće samo dve zemlje nije bilo dovoljno. Neke od projektnih ideja, kao što su: razvoj novih turističkih proizvoda, zajednički marketing i promocione inicijative, veze s postojećim evropskim inicijativama, i mnoge druge, su jednostavno zahtevale učešće i treće zemlje.

Specifični ciljevi ROSEB Inicijative su:

  • Stvaranje platforme za saradnju u turizmu uspostavljanjem prekogranične mreže zainteresovanih strana u turizmu;
  • Podrška pri korišćenju zajedničkih turističkih potencijala uspostavljanjem mehanizama za zajedničku procenu potreba, određivanja prioriteta, planiranja akcija i realizaciju projekata.

ROSEB Inicijativa je osmišljena od strane:

  • RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, Srbija
  • Vidinska Komora trgovine i industrije, Bugarska
  • ARoTT – Rumunsko udruženje za transfer tehnologije i inovaciju, Rumunija

Kreatori ROSEB Inicijative su u periodu april – oktobar sproveli širok konsultativni proces i uključili zainteresovane strane na međunarodnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Programski dokument ROSEB Inicijative je analizirao stanje u turizmu u prekograničnom regionu u odnosu na aktuelne nacionalne i EU strategije i programe i dao smernice za saradnju i zajedničke aktivnosti. „ROSEB Inicijativa je otvorena za pristupanje i svi zainteresovani se mogu priključiti u narednih mesec dana.

Preuzmite:

Video zapisi

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa