Holandski stručnjaci pomažu preduzeća u Timočkoj krajini

RARIS je u saradnji sa Holandskim programom PUM uspeo da obezbedi pomoć holandskih stručnjaka za jedan broj preduzeća u Timočkoj krajini.

Najsvežiji primer je pomoć koju su dobilo preduzeće „ALMAG“iz Kladova i hotel Albo iz Bora. Zahvaljujući RARIS-u, ALMAG je zatražilo od PUM-a stručnjaka za optimalniju organizaciju proizvodnje. Nepuna tri meseca od podnošenja zahteva , holandski stručnjak Diter Olierook je počeo svoje dvonedeljno angažovanje u Almagu. Za vreme svog boravka uradio je potpunu analizu protoka novca i organizacije celokupnog preduzeća . Na osnovu toga je odredio strukturu odgovornosti, ukazao na radne pozicije gde treba povećati broj izvršilaca i na pozicije gde treba smanjiti broj angažovanih. Takođe, uradio je i standardizaciju angažovanosti i odgovornosti u srednjem nivou menadžmenta. Zadovoljni pomoću koju su dobili u Almagu su ušli u proceduru traženja pomoći još jednog stranog senior stručnjaka za pomoć u drugom sektoru svog preduzeća.

Hotelu ALBO Bor je sedmodnevnu intezivnu stručnu pomoć pružila PUM stručnjak za hotelijerstvo g-đa Ida Jongsma. G-đa Jongsma je pomogla menadžmentu hotela da efikasno prevaziđe neke nedostatke u organizaciji hotelskih smeštajnih kapaciteta.

PUM je već odobrio stručnjaka firmi u Knjaževcu, koji će doći u aprilu mesecu, a u procesu odobravanja se nalaze još dva zahteva.

PUM je program Ministarstva spoljnih poslova Holandije koji pruža besplatnu, stručnu pomoć malim i srednjim preduzećima širom sveta kroz direktnu asistenciju starijih stručnjaka sa međunarodnim iskustvom. Domaće preduzeće koje prima stručnjaka ima za obavezu samo da obezbedi smeštaj i ishranu za stručnjaka, a sve ostale njegove troškove pokriva PUM program.

RARIS može pomoći zainteresovanim firmama iz regiona da dobiju sličnu vrstu pomoći, za šta je dovoljno da zainteresovani jave RARIS-u.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa