Opšte informacije o regionu

Timočka krajina se nalazi se u istočnom delu Srbije, na severu se graniči sa Rumunijom a na istoku sa Bugarskom. Timočka krajina se prostire između Dunava i dva koridora: Koridora X (Srbija) i koridora IV (Bugarska)

Istočna Srbija se prostire se na površini od 7.130 km², što je 8,1% od teritorije Srbije. Region ima 2 upravna okruga (Borski i Zaječarski), 8 opština i 263 naseljena mesta. U regionu živi 242.000 stanovnika, što je 3,1% od ukupnog broja stanovnika Srbije.

Od osam opština, pet je pograničnih: Knjaževac, Zaječar i Negotin „izbijaju“ na granicu sa Bugarskom, a Negotin, Kladovo i Majdanpek se graniče sa Rumunijom. Granica između Srbije i Rumunije, u ovom delu zemlje ide isključivo Dunavom. Ukupna dužina granice sa EU na ovom području iznosi više oko 300 km. Ono što je decenijama unazad smatrano za veliku slabost, a to je pogranični karakter ovog kraja, sada postaje vidljiva prednost.

Teritorija Timočke krajine je pretežno brdsko–planinska, a obradive površine predstavljaju oko 45% celokupne teritorije. Najrazvijenije oblasti poljoprivrede su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Šume zauzimaju oko 300.000 hektara - oko 40% celokupne površine istočne Srbije ili čak 11,3% ukupnog šumskog fonda Srbije.

Istočna Srbija je region sa potpuno netaknutom prirodom i sjajnim prirodnim potencijalima:

  • Reke: Dunav, Crni i Beli Timok, Pek
  • Banje i termo-mineralne vode: Sokobanja, Brestovačka banja, Gamzigradska banja i odlični potencijali u Nikoličevu i Rgoštu
  • Veštačka jezera i akumulacije: Grliško, Đerdapsk, Bovan, Rgotsko i Sovinac.
  • Rudnici: bakra (Bor i Majdanpek), antracita, uglja ...
  • Zaštićena prirodna dobra: Nacionalni park „Đerdap“, Park Prirode Stara planina
  • Nezagađeno zemljište, voda i vazduh

Više o turističkim atrakcijama regiona možete pogledati na www.traveleastserbia.org

Timočka krajina je region raznolikosti. Samo u Timočkoj krajini istog dana možete:

  • da pecate ili jedrite na Dunavu, relaksirate se u nekoj od banja ili skijate na nekom od skijališta
  • biti na nadmorskoj visini ispod nivoa Dunava u Negotinskoj niziji i na najvišem vrhu Srbije (2169 m) na Staroj planini.

Područje istočne Srbije po svom geografskom položaju pripada zoni kontinentalne klime sa izraženim temperaturnim ekstremima, velikim razlikama po količini padavina i nepovoljnim rasporedom padavina tokom godine.

Osnove delatnosti u Timočkoj krajini danas su: proizvodnja elektroenergije, proizvodnja bakra, poljoprivreda, šumarstvo, drvnoprerađivačka industrija. Osim njih značajno mesto zauzimaju i: proizvodnja odeće i obuće, hemijska industrija, turizam, građevinarstvo, hemijska industrija itd.

AKREDITACIJE

Kontakt

Trg oslobođenja bb
19000 Zaječar

tel/fax. +381 (0)19 426 376
tel/fax. +381 (0)19 426 377

web. www.raris.org

RADNO VREME: 08-16h
Subotom i nedeljom ne radimo.

Pratite nas na

 

Gde se nalazimo

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Štampa